Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

~ Oscar Wilde, 1854-1900

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ο έρως χρόνια δεν κοιτά;;;



Καλησπέρα και πάλι! Τι θα συζητήσουμε σήμερα;;; Στην αρχή έλεγα να γράψω κάτι σχετικό με την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά θα κατέληγα να γράφω για τον φεμινισμό, και έγραψα ήδη παρόμοιο άρθρο για την ισότητα αντρών και γυναικών. Γιατί αυτό είναι ο φεμινισμός, άσχετα αν κάποιοι νομίζουν πως σημαίνει να είναι η γυναίκα πάνω από τον άντρα. Οι λαμπρές πρωτοστάτισσες του φεμινισμού αγωνίστηκαν για την ισότητα που κανονικά έπρεπε να εξυπακούεται, και τίποτα άλλο. Ξεκαθαρίστηκε αυτό, παρακάτω στο σημερινό μας θέμα. 

Εμπνεύστηκα και πάλι αυτή τη φορά από φιλικό πρόσωπο και το θέμα μου είναι η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα ζευγάρια. Η αλήθεια είναι πως στο το θέμα αυτό μπουρδουκλώνονται οι "ο έρως χρόνια δεν κοιτά" με αυτούς που μένουν στα κοινωνικά στερεότυπα με αποτέλεσμα μπάχαλο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξεμπερδέψουμε αυτό το κουβάρι και να δούμε τι συμβαίνει επιτέλους.

Κατ΄αρχήν ξέρουμε πως υπάρχουν ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας, είτε είναι ο άντρας μεγαλύτερος είτε η γυναίκα, και αυτή η διαφοροποίηση αξίζει μια ανάλυση και από τις δύο πλευρές των ενδιαφερόμενων. Είναι πιο αποδεκτό να είναι ο άντρας μεγαλύτερος, διότι έχουμε στο μυαλό μας πως διατηρεί το προφίλ του "προστάτη" της γυναίκας και του "αρχηγού" της οικογένειας, ιδιαίτερα στις δικές μας παραδοσιακές κοινωνίες. 

Από την πλευρά της γυναίκας, πιθανόν να επιδιώκει υποσυνείδητα προστασία, ασφάλεια και πόρους, κάτι που πιθανόν ένας νεότερος άντρας δεν μπορεί να δώσει ή δεν πιστεύει εκείνη πως μπορεί να δώσει. Ο άντρας, πάλι, ίσως να αισθάνεται μια τονωτική ένεση ζωντάνιας με την πολύ νεότερη γυναίκα δίπλα του ή αν το δούμε βιολογικά ίσως το αναπαραγωγικό ένστικτο να του επιβάλει να βρει νέα, υγιή και γόνιμη γυναίκα για να διαιωνίσει το γονίδιό του. 

Πιο σπάνιο αλλά όχι απίθανο είναι να είναι η γυναίκα πολύ μεγαλύτερη, που και αυτό σηκώνει συζήτηση. Ένας άντρας πιθανόν να έλκεται από την εμπειρία μιας γυναίκας, να θέλει να τη θαυμάζει και να αισθάνεται πως θέλει και αυτός μια στήριξη. Η γυναίκα ίσως τον διαλέξει για να αισθανθεί πάλι ελκυστική ή ίσως κάνει την προσωπική της "επανάσταση", ή ακόμα και να έχουν την αίσθηση πως ένας άνδρας μικρότερης ηλικίας είναι κάτι λιγότερο σοβαρό. 

Βέβαια πρέπει να σκεφτούμε και το ότι δεν είναι ανάγκη να φαίνεται ντε και καλά η ηλικία και πως δε χρειάζεται να περιμένουμε να δούμε μια γεροντομπεμπέκα με ένα λυκειόπαιδο ούτε μια συλφίδα με ένα χούφταλο! Ίσως να μη φαίνεται καν η διαφορά...  Και επίσης θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ' όψιν μας πως... ο έρωτας είναι τυφλός! Ποιος ξέρει ποιος άντρας και ποια γυναίκα θα ερωτευτούν μεταξύ τους, και όχι απαραίτητα για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, οι οποίοι παρ' όλο που υφίστανται δεν είναι απόλυτοι.

Τα κοινωνικά στερεότυπα είναι κάτι, βέβαια - και κάτι αρκετά μπερδεμένο είναι η αλήθεια. Στα χωριά τυχαίνει να παντρεύουν κοριτσάκια με παππούδες, που λέει ο λόγος, αλλά αν συμβεί αυτό στην πόλη θα της βγάλουν βρώμα πως είναι μαζί του για τα λεφτά του και πως αυτός είναι μαζί της για να ξαναθυμηθεί τι ακριβώς είναι το σεξ. Το αντίθετο, να είναι η γυναίκα μεγαλύτερη, είναι λιγότερο αποδεκτό και υπάρχουν άσχημες φήμες τόσο για την γυναίκα που κυνηγάει τα πιτσιρίκια όσο και για τον άντρα με το "περίεργο γούστο". Όλα αυτά όμως, είναι κοινωνικές συμβάσεις που δημιουργούν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν καν περάσει αυτή την κατάσταση. 

Το σοκ βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κάτι αναπόφευκτο ακόμα και από καλοπροαίρετους ανθρώπους. Το θέμα είναι όμως πως στην τελική δε μας πέφτει λόγος. Αν δε συμφωνούμε με κάτι, ας μην το κάνουμε. Όταν δε βλάπτει κανέναν, δεν υπάρχει λόγος να τσινάμε εμείς. Όταν κάποιος είναι ενήλικος, υπεύθυνος και ξέρει τι ζητάει, μπορεί να διαθέσει τον εαυτό του όπως ακριβώς θέλει!

So, stay cool!

Katie :*:*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου