Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

~ Oscar Wilde, 1854-1900

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Να ανοίγετε τους ορίζοντές σας

Καλησπέρα και καλό μήνα να έχουμε όλοι μας! Έφτασε πάλι η Τετάρτη πακέτο με το καινούριο άρθρο! Το θέμα μας σήμερα είναι η διεύρυνση των οριζόντων μας, τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό και τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουμε. 

Με τη διεύρυνση οριζόντων εννοώ να μαθαίνουμε συνεχώς καινούρια πράγματα και να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας ενώ θα γνωρίσουμε παράλληλα και καινούρια πράγματα. Δυστυχώς, σε πολλούς από εμάς οι αλλαγές δεν αρέσουν καθόλου. Αφού βολευόμαστε έτσι όπως είμαστε, λέμε, γιατί να το αλλάξουμε; Όχι αγαπητοί μου. Αυτή είναι η νοοτροπία του μέτριου ανθρώπου και όπως ξέρετε, είναι πολύ καλό να είσαι μέτριος... αρκεί να είσαι καφές. Και επειδή δεν είμαστε καφέδες, ας μην παραμείνουμε μέτριοι. Τα καλά νέα είναι ότι ο καθένας μας εάν το αποφασίσει και έχει θέληση, μπορεί να σταματήσει να είναι μέτριος. Μπορεί να φύγει από την ζώνη άνεσης την οποία έχει να τον περιφρουρεί για μήνες ή και χρόνια.

Θα σας φέρω παράδειγμα τον εαυτό μου. Ποτέ δεν ήμουν πολύ της αλλαγής και στην αρχή δεν ήθελα καν να πάω σε άλλη χώρα να σπουδάσω. Ακόμα και σε άλλη πόλη να πας θα αλλάξεις παραστάσεις, φαντάσου σε άλλη χώρα... Τελικά μου βγήκε σε καλό και έφτασα να λέω ευτυχώς που την ήπια στις Πανελλήνιες. Καταρχήν βγήκα από το τριπάκι που τα είχα όλα έτοιμα στο σπίτι λόγω μάνας, άρα έμαθα να κρατάω ολόκληρο σπίτι και να μαγειρεύω αρκετά καλά μπορώ να πω. Παρ' όλο που στην αρχή το θεωρούσα αγγαρεία, έφτασα να το διασκεδάζω και να ψάχνω καινούρια φαγητά και καινούριους τρόπους για να τα φτιάξω. 

Και δεύτερον, στο πανεπιστήμιό μου γνώρισα άτομα από όλο τον κόσμο, πράγμα που μου επέτρεψε να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες - και αυτό είναι το ισχυρότερο φάρμακο κατά του ρατσισμού, που δυστυχώς ειδικά οι Έλληνες διαθέτουν, σε γενικές γραμμές, σε υπερβολικό βαθμό! Μέσα από τη γνωριμία με όλον τον κόσμο ουσιαστικά, εκτίμησα περισσότερο τη χώρα μου αλλά εκτίμησα και τις υπόλοιπες. Εκτός αυτού, θέλω πολύ να πάω να σπουδάσω για ένα εξάμηνο σε άλλη χώρα - aka Erasmus! Η αλλαγή τρόπου ζωής σε διάφορα στάδια -σπουδές, δουλειά κ.λπ.- και τα ταξίδια είναι σίγουρα κάτι που θα μας γεμίσει με υπέροχες εμπειρίες και θα θυμόμαστε όλη μας τη ζωή!

Πολλοί λένε "ναι, αλλά για αυτό χρειάζονται λεφτά". Δε διαφωνώ. Ούτε εγώ είμαι καμιά βαθύπλουτη. Μακάρι να μπορούσαμε εμείς οι κοινοί θνητοί με μέσο εισόδημα και συχνά κάτω του μετρίου. Ας πάμε στα απλά λοιπόν... Όμως ακόμα υπάρχουν πράγματα να κάνεις. Ποιος θέλει να βουλιάζει στη ρουτίνα, να φτάσει στο τέλος της ζωής του και να πει "τι έζησα άραγε..."; Εντάξει, κάποιοι άνθρωποι είναι λιγότερο της αλλαγής από άλλους, αλλά ακόμα και εκείνοι μπορούν να κάνουν κάτι που θα κάνει την ημέρα ενδιαφέρουσα. Σκεφτείτε πόσες μέρες πέρασαν που δεν θυμάστε καν τι κάνατε, απλά και μόνο επειδή ήταν μια απλή μέρα ρουτίνας που σας έκανε να βαρεθείτε τη ζωή σας. 

Δώστε ό,τι δε χρειάζεστε στην εκκλησία ή στο δήμο σας για να πάνε σε άπορους ανθρώπους και νιώστε τη χαρά της προσφοράς. Βοηθήστε κάποιον να φτάσει στον προορισμό του. Για να γυρίσετε σπίτι ή να πάτε σε σχολείο/πανεπιστήμιο/δουλειά, πάρτε έναν άλλο δρόμο από τον συνηθισμένο. Βρείτε στην πόλη που μένετε ένα καινούριο, ίσως καλύτερο σουπερμάρκετ, ρουχάδικο, παπουτσίδικο, εμπορικό κέντρο ή οποιοδήποτε άλλο μαγαζί που θα χρησιμοποιήσετε για τις καθημερινές σας ανάγκες. Πηγαίνετε σε άλλη καφετέρια για τον καθιερωμένο καφέ. Αλλάξτε θέση στα έπιπλα και στα μπιχλιμπίδια του σπιτιού σας.  Επισκεφτείτε ένα καινούριο σάιτ στο ίντερνετ και ξεφύγετε από το σύνηθες facebook και youtube. Ξεκινήστε ένα νέο χόμπι, και μάλιστα το πιο φθηνό: ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο και να γράφετε ότι θέλετε. Διαβάστε πολλά, μα πάρα πολλά, ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ βιβλία - τα πιο οικονομικά αλλά εξίσου συναρπαστικά ταξίδια σε άλλες εποχές, πολιτισμούς και συνθήκες. Αγοράστε ή αν δεν υπάρχουν χρήματα βρείτε μια κοντινή βιβλιοθήκη και γίνετε μέλος - συνήθως αυτό είναι δωρεάν. Αν υπάρχουν λίγα χρήματα παραπάνω, ξεκινήστε να μαθαίνετε μια νέα γλώσσα, ένα μουσικό όργανο... 

"Ναι, αλλά δεν έχω χρόνο/λεφτά για τέτοια πράγματα". Ούτε εγώ, για όλα αυτά που ανέφερα, αν και κάποια εντάσσονται ούτως ή άλλως στο καθημερινό πρόγραμμα. Σκεφτείτε λίγο το δικό σας πρόγραμμα... Ξυπνάτε το πρωί και φοράτε τα ρούχα για να πάτε όπου χρειάζεται: φορέστε καινούριους συνδυασμούς. Ενώ πηγαίνετε, ακούτε μουσική: ακούστε άλλο είδος και ανανεώστε την αιώνια playlist στο κινητό. Μαγειρεύετε: φτιάξτε ένα καινούριο φαγητό. Όλη η μέρα είναι γεμάτη πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με έναν διαφορετικό και ίσως και καλύτερο τρόπο! Μπορούμε να βιώσουμε καινούριες εμπειρίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες αρκεί να το θέλουμε!

Γιατί, αν κάτσουμε να το σκεφτούμε, πολλοί από εμάς είμαστε αναβλητικοί και δεν έχουμε καν ένα αποδοτικό πρόγραμμα. Τρώμε την ώρα μας σκεπτόμενοι πως δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και τελικά διαμαρτυρόμαστε πως δεν προλαβαίνουμε. Μια σωστή επαναδιάρθρωση της καθημερινότητάς μας σίγουρα θα μας αφήσει έστω και λίγο χρόνο να κάνουμε κάτι καινούριο, κάτι που αγαπάμε ή θα αγαπήσουμε αν προσπαθήσουμε. Όχι απαραίτητα κοσμοϊστορικό, αρκεί να το διασκεδάσουμε - και όταν λέω διασκέδαση δεν εννοώ να πάμε στα μπουζούκια. Π.χ. εγώ κάθε Τετάρτη που κάθομαι και γράφω το άρθρο για το υποφαινόμενο blog, το διασκεδάζω πολύ, αλλιώς δεν θα το έκανα και καθόλου. 

Βάλτε σκοπό να έχετε κάτι καινούριο και συναρπαστικό σε κάθε σας μέρα, ή και να εξελίξετε ένα αγαπημένο χόμπι μαθαίνοντας περισσότερα για αυτό. Κάντε ακόμα και τα πιο μικρά δώρα σε ανθρώπους που αγαπάτε και κάντε καινούρια πράγματα μαζί τους. Πάντα απολαμβάνουμε περισσότερο κάτι, όταν έχουμε πολύτιμη παρέα. Και τώρα μη μου πείτε "δεν έχω χρόνο" για αυτούς! Σε τι καλύτερο μπορείς να επενδύσεις το χρόνο σου, αν δεν θες να μείνεις μόνος; Όσο ζήσεις φρόντισε να το χαρείς. Γίνε ένας παππούς/γιαγιά που θα έχει να πει έστω και ένα ενδιαφέρον πράγμα στα εγγόνια του. Μην αφήνεις τα χρόνια να περνάνε χωρίς να τα τραβήξεις από τα μαλλιά. 

Κάθε μέρα είναι μια καινούρια μέρα. Εμείς τις κάνουμε ολόιδιες με τη ρουτίνα.
Ας γίνουμε περήφανοι για τις μέρες της ζωής μας!

Katie :*:*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου