Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

~ Oscar Wilde, 1854-1900

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Μας τα πρήξατε εσείς που σνομπάρετε τα Χριστούγεννα

Γεια χαρά σε όλους σας! Αποφάσισα να γράψω το άρθρο μου σήμερα που είναι Παραμονή Χριστουγέννων και όχι την προηγούμενη ημέρα, ακριβώς επειδή αφορά άμεσα τα Χριστούγεννα. Πάμε λοιπόν.

ΚΑΘΕ χρόνο τέτοια εποχή βγαίνει κόσμος στο ίντερνετ και πουλάει cultίλα και υπεράνω φάση λέγοντας ότι δε γιορτάζει τα Χριστούγεννα επειδή ο κόσμος μας έχει γίνει σκατά. Πραγματικά, όταν βλέπω ανθρώπους να το παίζουν φιλοσοφημένοι και να προσπαθούν να δείξουν πως είναι διαφορετικοί μου έρχεται να ξεράσω. Πρώτον, κάποιος που πραγματικά θέλει να ενστερνιστεί κάτι διαφορετικό ΔΕΝ θα κάτσει να το διαφημίσει για να γίνει πιο δημοφιλής ή δεν ξέρω και εγώ τι. Και δεύτερον, συνήθως πίσω από υπερβολικό κομπασμό και επίδειξη δεν κρύβεται κάτι αληθινό.

Εν μέρει συμφωνώ. Τα Χριστούγεννα έχουν εμπορευματοποιηθεί και για πολλούς ανθρώπους έχουν γίνει μια ευκαιρία να φάνε σαν βίσονες και μετά να πάνε στο κλαμπ και να γίνουν ντίρλα. Οι περισσότεροι που πάνε στην εκκλησία πάνε από υποχρέωση χωρίς να το νιώθουν στα αλήθεια και συνήθως θάβουν όλον τον κόσμο και τα ρούχα που θα φορέσει. Κάποιες φορές είμαστε εγκλωβισμένοι σε χριστουγεννιάτικες παρέες που δεν θέλουμε απλά και μόνο επειδή είναι συγγενικές και η παράδοση προστάζει να περνάς αυτές τις μέρες με το σόι. 

Οκέι, ούτε εμένα μ' αρέσουν αυτά. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος να πας στο άλλο άκρο και να αρχίσεις να γκρινιάζεις. Επίσης, πολλοί λένε πως δε γιορτάζουν τα Χριστούγεννα γιατί δεν υπάρχει Θεός αφού επιτρέπει τόσα δεινά στον κόσμο και για εμάς που θέλουμε να προσφέρουμε σε κάποια οργάνωση ή κάτι παρόμοιο, μας παίρνουν με τα μούτρα γιατί λένε πως πρέπει να θυμόμαστε να το κάνουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο τις γιορτινές μέρες. Ε λοιπόν μαλάκα υποτιθέμενε σκεπτικιστή, σου έχω έκπληξη. Πού ξέρεις εσύ αν εγώ δεν προσφέρω κάτι και άλλες μέρες του χρόνου; Και επίσης προσωπικά δεν έχω δει κανέναν από αυτούς τους επαναστάτες του καναπέ να προσφέρει κάτι ποτέ του. Απλά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. 

Ακόμα όμως και να αφυπνίζονται τα φιλανθρωπικά μας αισθήματα εκείνη την περίοδο, είναι κακό αυτό; Τα Χριστούγεννα, πέρα από τα γουρουνόπουλα, τα μελομακάρονα και τις γκομενίτσες με την μίνι κόκκινη φούστα που έχει άσπρο τελείωμα, είναι πρωτίστως γιορτή της αγάπης. Το ότι όλα σήμερα κινούνται με βάση το χρήμα δε σημαίνει πως αυτό θα ενστερνιστώ και εγώ. Ποιος με εμποδίζει την ημέρα των Χριστουγέννων να επιλέξω κάτι χωρίς πολλά νταβαντούρια και να έχω κοντά μου τους ανθρώπους που αγαπώ; Συμφωνώ πως πρέπει όλο το χρόνο να θυμόμαστε την αγάπη σε αυτό τον κόσμο, αλλά κάποιες συγκεκριμένες μέρες ίσως αυτό τονίζεται λίγο περισσότερο. Πού είναι το κακό;

Αγαπητέ λοιπόν "διαφορετικέ", μην τιμωρείς τον εαυτό σου για τη βλακεία άλλων. Γιατί να κάτσεις να σκάσεις με την εμπορευματοποίηση που γίνεται; Σήμερα οι νόμοι των πωλήσεων αυτό επιβάλλουν. Τα πάντα σήμερα εμπορευματοποιούνται. Ο τρόπος για να το αλλάξεις δεν είναι να κρατάς μούτρα και να εξαπολύεις λογύδρια στο ίντερνετ που δεν πείθουν κανέναν. Είναι να ζήσεις τη ζωή σου σύμφωνα με τα πρότυπά σου και να τα εφαρμόσεις στις μέρες σου, όχι στα profile που διατηρείς στα social media. 

Κάντε δώρα μόνο εφόσον το επιθυμείτε και όχι πράγματα που δεν τα αντέχει η τσέπη σας. Κάτι μικρό και συμβολικό αρκεί. Είναι και αυτό μια πράξη αγάπης και μη διαμαρτύρεστε με φράσεις τύπου "περιμένεις τα Χριστούγεννα για να το δείξεις"; Αν είναι έτσι, δεν θα κάναμε δώρα ούτε στα γενέθλια. Περάστε τις μέρες αυτές με άτομα που αγαπάτε και πηγαίνετε στην εκκλησία μόνο εάν νιώθετε πως θέλετε να πάτε. Μαζευτείτε για ένα δείπνο αλλά δε χρειάζεται να είναι υπερπαραγωγή. Αρχίστε να προσφέρετε σε ανθρώπους που δεν είναι τόσο τυχεροί. 

Χαλαρώστε και σταματήστε να γκρινιάζετε. Χαμογελάστε και νιώστε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλο από την αγάπη!

Καλές γιορτές...!!!


Katie :*:*



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου