Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

~ Oscar Wilde, 1854-1900

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ναι ή ου; Ιδού η απορία!


Με όλα τούτα που γίνονται αυτές τις μέρες, άντε να βρεις χρόνο να γράψεις! Όμως επέστρεψα και μάλιστα τι πιο επίκαιρο θέμα από την κρίσιμη ψήφο του κάθε Έλληνα στο δημοψήφισμα: 

Ναι ή όχι;

Πρώτα απ' όλα, κλείσε ΤΩΡΑ την τηλεόραση. Ή τουλάχιστον αν δε θες, φρόντισε να φιλτράρεις στο νου σου όσα ακούς και να μην τα καταπίνεις αμάσητα μηρυκάζοντάς τα αργότερα, σαν να είσαι κανένα βοοειδές. Η σωστή ψήφος, ή τουλάχιστον η κατά την κρίση σου σωστή, πρέπει να γίνει ανεπηρέαστη από τους τόνους φανατισμού και προπαγάνδας που μας πουλάνε τα ελληνικά ΜΜΕ, απλά και μόνο επειδή εξυπηρετούν συμφέροντα "ανωτέρων". Να τους κάνει ο Θεός δηλαδή ανώτερους, αλλά τέλος πάντων.

Όχι πως το ίντερνετ δεν περιλαμβάνει και αυτό άρθρα που υποστηρίζουν μετά μανίας τη μία ή την άλλη πλευρά προβάλλοντας ανυπόστατες φανφάρες και όχι επιχειρήματα -κυρίως το Facebook που γράφει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του- αλλά τουλάχιστον εκεί μέσα με το σωστό ψάξιμο βρίσκεις και κάτι καλό! Και πρέπει να το κάνεις αυτό το ψάξιμο, αγαπητέ Έλληνα πολίτη, που θέλεις το καλό το δικό σου και των αγαπημένων σου ανθρώπων. 

Ένας από τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ σήμερα είναι το ότι πάρα πολλοί άνθρωποι σήμερα ψηφίζουν με λάθος ή με ελλιπή δεδομένα, ή απλώς επειδή βαριόντουσαν την διαδικασία των εκλογών... Μας είναι, ξέρετε, πάρα πολύ εύκολο όταν λουστούμε αυτό που ψηφίσαμε, να ρίχνουμε σε όλους το φταίξιμο εκτός από τους εαυτούς μας. Όπως επίσης είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες του.

Δεύτερον, μην ακούς κανέναν. Ή θα σου υποδείξει να ψηφίσεις όχι και να φερθείς σαν τους τιμημένους προγόνους σου ακόμα κι αν πάμε στη δραχμή, ή θα σου πει πως δεν είναι καιρός για μεγάλες κινήσεις και να κάτσεις στη γωνίτσα σου να σε αρμέγουν Μέρκελ, Ντάισελμπλουμ και λοιποί, ή θα επιδοθεί στην πρόβλεψη του μέλλοντος είτε ψηφίζει ναι είτε όχι. Άσε τον καθένα να έχει την άποψή του, σωστή ή μη, διότι αυτός μπορεί να νιώθει κομπλέ με αυτήν, αλλά όταν εσύ ακούς ένα κάρο διαφορετικά πράγματα, λογικό είναι να σου γίνει το μυαλό χωριάτικη σαλάτα και τελικά να μην ξέρεις τι να κάνεις. Και το χειρότερο που μπορεί να νιώθεις για αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι η αβεβαιότητα. 

Δυστυχώς όμως, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει έγκυρα και αξιόπιστα για το ποιες ΑΚΡΙΒΩΣ θα είναι οι συνέπειες της κάθε ψήφου. Αυτό ακριβώς κάνει τον κόσμο να αμφιβάλλει, να επηρεάζεται εύκολα γιατί θέλει από κάπου να πιαστεί και τελικά να φανατίζεται χωρισμένος σε δυο στρατόπεδα. Και νομίζετε βοηθάτε την Ελλάδα έτσι, ε; Κούνια που σας κούναγε! Τουλάχιστον ενημερωθείτε προτού διαλέξετε την πορεία σας, γιατί έτσι όπως το πάτε, κοντεύει να φτάσει σε επίπεδο εμφυλίου. Τώρα θα μου πεις, οι Έλληνες μια ζωή τρώγονταν αναμεταξύ τους. Το τελευταίο που θέλουμε όμως, τώρα που απειλούμαστε και πάλι από εξωγενείς δυνάμεις είναι αυτό. Δεν καταλαβαίνουμε πως αυτές οι εξωγενείς δυνάμεις εφαρμόζουν και πάλι το πασίγνωστο "διαίρει και βασίλευε";

Και μιας και χρησιμοποίησα όρους πολέμου, ας αναφερθώ και σε αυτό. Μην παραλληλίζετε το "ΟΧΙ" του '40 με το "ΟΧΙ" που υφίσταται τώρα. Οι εποχές και τα δεδομένα αλλάζουν, ενώ το νόημα είναι να σκεφτείς ποια λύση θα δώσει ψωμί στα παιδιά σου και όχι ποιος πέθανε τότε κ.λπ. Συμφωνώ πως είναι μια τιμημένη σελίδα της ιστορίας μας, κι εγώ Ελληνίδα είμαι και μάλιστα περήφανη για όσα πέτυχε ο τόπος μου. Αλλά ας μη μένουμε σε αυτές τις σελίδες. Ας προχωρήσουμε. 

Εσύ που με διαβάζεις, δε θα σου πω τι να ψηφίσεις. Δική σου η ψήφος, δική σου και η άποψη. Αλλά φίλε μου (ή φίλη μου, εγώ διακρίσεις δεν κάνω :P ) δικό σου και το ψάξιμο, καθώς και η σωστή ενημέρωση. Καιρός να ξυπνήσεις. Εικόνες της σημερινής Ελλάδας σε οικονομικό επίπεδο, σίγουρα πρέπει να μας αφυπνίσουν επιτέλους. Όταν ένα μικρό παιδάκι αφήνει χωρίς αντιρρήσεις το παγωτό κάτω αντί να κλάψει που η μαμά του είπε πως δεν έχει λεφτά για να το πάρει, όταν οι ουρές έξω από το ΑΤΜ γίνονται μεγαλύτερες κι από ουρά θαυμαστών που περιμένουν να δουν σταρ παγκόσμιας εμβέλειας, όταν ένα σωρό παιδιά παρατάνε τις σπουδές τους και πιάνουν δυο και τρεις δουλειές για να συνεισφέρουν στα οικογενειακά έξοδα... τότε ναι, μάλλον έφτασε ο καιρός που πρέπει να αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας, ψύχραιμα. 

Όλοι φοβόμαστε για αύριο, τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο και βάλε. Κι εγώ η ίδια επίσης. Δεν θέλω να διακόψω τις σπουδές μου διότι είναι αυτό που ονειρευόμουν πάντα, δεν θέλω να χάσω την αυτονομία μου και τον έλεγχο της φοιτητικής μου ζωής, ούτε θέλω να διακόψω τη σχέση μου με το άτομο που αγάπησα μιας και μια σωστή σχέση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί εξ αποστάσεως και χωρίς προοπτικές. Όμως, δεν θέλω και να πεινάσει η οικογένειά μου. Εκατοντάδες συνομήλικοί μου είναι στην ίδια θέση με μένα, και όμως δε μιλάνε διότι παρ' όλο που τρέμουν στην προοπτική αυτών των γεγονότων αναγνωρίζουν πως υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί τους σε πολύ χειρότερη θέση. 



Για να μη μακρυγορώ όμως, σκέψου καλά τι θα ψηφίσεις. Ενημερώσου σωστά, εξέτασε όλες τις παραμέτρους με γνώμονα ένα καλύτερο αύριο (ναι, πόσο πεζή ακούγεται αυτή η φράση, ξέρω). Και σίγουρα μην αποφύγεις την διαδικασία της ψήφου. Εκτός του ότι τελικά η ψήφος σου θα πάει με την πλειοψηφία, σημαίνει ότι δεν ταρακουνήθηκες ακόμα και παραείσαι βολεμένος για να σε νοιάξει το μέλλον της χώρας. Πραγματικά πολύ κρίμα που δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, διότι ξέρω άτομο που φοιτά στο εξωτερικό, τον νοιάζουν άμεσα οι πολιτικές εξελίξεις και δεν βρήκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ πτήση για να έρθει στην Ελλάδα και να καταθέσει την ψήφο του. 

Τέλος, επειδή πέτυχες ένα από τα -ελάχιστα, απ' όσο ξέρω- άρθρα που δεν παίρνουν θέση, ίσως και να είσαι περίεργος για το τι θα ψηφίσω. Δεν θα σου πω όμως, όχι επειδή δεν έχω αποφασίσει, αλλά επειδή δεν έχω σκοπό να κατευθύνω κανέναν και επειδή το μέλημα του καθενός (πρέπει να) είναι η ενημέρωση και όχι η πλύση εγκεφάλου. Παρ' όλα αυτά, δεν θα σε απογοητεύσω, μιας και κάθε Κυριακή το blog θα έχει καινούριο άρθρο. Αυτή η Κυριακή λοιπόν, που είναι αφιερωμένη στην ψήφο κάθε Έλληνα πολίτη, θα είναι και στη δική μου - τυπική αλλά και διαδικτυακή!

Katie :*:*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου