Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

~ Oscar Wilde, 1854-1900

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ισότητα μεταξύ των δύο φύλων;


Βλέπετε το ερωτηματικό, έτσι; Ε, και εγώ το βλέπω. Καλή σας μέρα, σπέρα, ή ό,τι θέλετε και... πάμε! Θέμα σήμερα οι άντρες και οι γυναίκες, καθώς και η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, που είναι ένα θέμα πολύ πιο περίπλοκο απ' όσο νομίζουμε. Αφορμή μια συζήτηση που έγινε Δευτέρα πρωί στο μάθημα της κοινωνικής ψυχολογίας, που σαν να μου έβγαλε λίγο την τσίμπλα απ' το μάτι και την νύστα από το νου... τέλος πάντων, ας μη σας κουράζω με λεπτομέρειες, όλοι ξέρετε πως είναι το πρωί της Δευτέρας.

Ο ρατσισμός κυκλοφορεί ανάμεσά μας σε πολλές μορφές, όμως γενικά συμπυκνώνεται στο ότι υφίσταται πάντα εναντίον του διαφορετικού. Είτε αυτό το διαφορετικό είναι η εθνικότητα, είτε το χρώμα, είτε η θρησκεία, είτε οι πεποιθήσεις, είτε τα ενδιαφέροντα. Εδώ στο δημοτικό με κάνανε εμένα ξεπαρεού επειδή ήμουν η μόνη που δεν της άρεσε να παίζει με Μπάρμπι και να ανταλλάζει ροζ αυτοκόλλητα, τι λέμε τώρα; Θα αφήσουμε απ' έξω το παιδάκι που ήρθε από άλλη χώρα ή πιστεύει σε άλλο Θεό; Εδώ στο γυμνάσιο ήμουν η μόνη που δεν βαφόταν και δεν είχε φιληθεί ποτέ με αγόρι και με κοιτούσαν λες κι είχα έρθει απ' τον Κρόνο. Θα αφήναμε απ' έξω την κοπέλα που θα τολμούσε να έρθει στο σχολείο με μαντίλα στο κεφάλι; Τι λες ρε!

Anyway, για να μη βγαίνω από το θέμα, μιλάμε για τα δύο φύλα. Σε αντίθεση με τον ρατσισμό άλλων ειδών που εκδηλώνεται πολλές φορές έμπρακτα, συνήθως τούτος εδώ είναι πιο έμμεσος, τουλάχιστον στις χώρες που -τυπικά, έστω- η γυναίκα έχει τα ίδια δικαιώματα στην καθημερινή ζωή όπως και ο άνδρας. Μην το γελάτε, σε ορισμένες χώρες οι γυναίκες δεν μπορούν να ΨΗΦΙΣΟΥΝ και να ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ. Καλά, για τη συζυγική ζωή δεν το συζητώ, η γυναίκα είναι ένα αντικείμενο που δεν αντιμιλάει στον άντρα και όσον αφορά το σεξ υπάρχει η αντίληψη πως είναι μόνο για την ικανοποίηση του άντρα. Αυτά με κάνουν και συγχύζομαι, αλλά εκεί είναι το σημείο κλειδί.

Πιστεύω πως, για ορισμένες γυναίκες, οι φεμινιστικές επαναστάσεις ήταν αυτό που έκαναν όταν έσκασαν και θύμωσαν τόσο πολύ από την καταπίεση ΑΙΩΝΩΝ ουσιαστικά, που τις έκαναν να θέλουν να πάνε στο άλλο άκρο: πώς οι γυναίκες είναι πιο πάνω απ' τους άντρες. Κάτι σαν μία σου και μία μου, φαντάζομαι! Αυτό λοιπόν με οδηγεί στο απέναντι άκρο του... debate. Ανάποδος ρατσισμός! Αν μια γυναίκα χαστουκίσει έναν άντρα είναι ίσως και κωμικό, αν ένας άντρας χαστουκίσει μια γυναίκα ίσως και να τον συλλάβουν. Ή το ότι μια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμφάνισή της για να χειραγωγήσει έναν άντρα... Μπορώ να χρησιμοποιήσω πολλά παραδείγματα, αλλά ξέρετε τι εννοώ. Με αυτά και με αυτά, καταλαβαίνεις πως τα σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων έχουν γίνει λίιιγο σαλατούλα!

Όπως και με τον φεμινισμό. Δυστυχώς πολλοί άντρες πιστεύουν πως ο φεμινισμός θέλεις να βάλει τις γυναίκες πάνω από τους άντρες, και λογικό είναι να αμυνθούν κι αυτοί! Αφού ορισμένες γυναίκες που υπερβάλλουν χαλάνε την εικόνα. Ο φεμινισμός άρχισε με κινήματα των γυναικών που ζητούσαν τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Όπως π.χ. το πολύ "απλό" ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ. Ποιος είπε πως οι γυναίκες δεν ξέρουν να σκεφτούν; Και μη μου απαντήσετε βλακείες τύπου οι πιο πολλοί επιστήμονες είναι άντρες και τέτοια. Οι τότε συνθήκες επέτρεπαν αρκετά παραπάνω την ανάπτυξη και την προβολή των ικανοτήτων ενός άνδρα και επίσης ξεχνάτε την Υπατία; Τη Μαρί Κιουρί; Αν κάνετε τον κόπο θα δείτε μια εντυπωσιακή λίστα σπουδαίων γυναικών στην ιστορία. Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Οι ικανότητές εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από το τι είδους άνθρωπος είσαι και όχι αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Άρα ναι, ο φεμινισμός είναι να μπορεί και η γυναίκα να έχει την ελευθερία έκφρασης, μια εξίσου καλοπληρωμένη δουλειά, το δικαίωμα να ψηφίσει, να οδηγήσει αυτοκίνητο, και να κάνει αυτό που της αρέσει. 

Να ξέρατε μόνο πόσοι άντρες λένε πως "το χρέος τους είναι να δουλεύουν άρα η γυναίκα πρέπει να φροντίσει το σπίτι και τα παιδιά". Α και γαμηθείτε, φαλλοκράτες! Αν είναι να παντρευόμουν τέτοιον, χίλιες φορές γεροντοκόρη. Πρώτον, η δουλειά του άντρα είναι τυπικά ένα οκτάωρο. Βγάλε τις ώρες του ύπνου, να δεις πως του μένουν άλλες περίπου οκτώ ελεύθερες ώρες για να τις κάνει ό,τι θέλει. Το σπίτι και ειδικά τα παιδιά όμως θέλουν την προσοχή σου όλο το εικοσιτετράωρο. Και εντάξει, αν το ζευγάρι αγαπιέται και έχουν συμφωνήσει να τα κάνουν έτσι τα πράγματα, πάω πάσο. Όμως ο άντρας δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει τη γυναίκα να βγει έξω και να δουλέψει αν αυτό είναι το μεράκι της και αν το επιθυμεί. Αντίθετα, θα πρέπει να κάνουν ένα πρόγραμμα ώστε να συμβάλλουν και οι δύο στις δουλειές του σπιτιού και στο μεγάλωμα των παιδιών, γιατί τα παιδιά χρειάζονται το πρότυπο και των δύο γονέων.

Από την άλλη, δεν λέω η γυναίκα να πάει στο άλλο άκρο και να κάνει μόνο το lifestyle της αφήνοντας τον άντρα να κρατά εξολοκλήρου στο σπίτι - γιατί έχω δει και τέτοιες περιπτώσεις. Γιατί δεν μπορούν να τα μοιράσουν τα πράγματα; Όταν ένα ζευγάρι αγαπιέται και θέλουν να περάσουν τη ζωή τους μαζί, θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι τις επιθυμίες και των δύο. Είναι και οι δύο άνθρωποι με επιθυμίες, αισθήματα και στόχους. Κανείς δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος και η συμβίωση δεν θα είναι ρόδινη... απλώς είναι διαφορετικοί!

Ο άντρας και η γυναίκα είναι διαφορετικοί, τουλάχιστον στον τρόπο σκέψης και τον βιολογικό τους σχηματισμό. Ο καθένας τους έχει άλλα πλεονεκτήματα και άλλα μειονεκτήματα. Για αυτό με καλή διάθεση, σωστό χειρισμό και... μαγκιά, αλληλοσυμπληρώνονται. Γιατί να μαλώνουμε για το ποιος είναι καλύτερος, αφού δε ζούμε χώρια; Φανταστείτε έναν κόσμο μόνο με άντρες ή μόνο με γυναίκες. Δε θα έρθει βέβαια ποτέ η μέρα που θα καταλάβουμε πλήρως το αντίθετο φύλο, αλλά θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες κατανόησης. Και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που διάβασα πολλά σχετικά βιβλία έχω στη ζωή μου πολλά αρσενικά ως μελέτη. Πατέρας, αδέρφια, κολλητός, αγόρι... Καθένας τους και διαφορετικός αλλά όλοι αξιαγάπητοι! Όπως υπάρχουν άντρες με σωστή και λανθασμένη συμπεριφορά (πάντα υποκειμενικά, βέβαια) έτσι υπάρχουν και γυναίκες. Είναι θέμα ανθρώπου, όχι φύλου. 

Βιολογικά είμαστε διαφορετικοί και πρέπει να είμαστε κιόλας, πρωτίστως για αναπαραγωγή - αν και σήμερα δε μας ενδιαφέρει μόνο αυτό. Στον τρόπο σκέψης μας είμαστε διαφορετικοί, γιατί ο κόσμος θα ήταν απίστευτα βαρετός αν όλοι φερόμασταν το ίδιο. Στα ανθρώπινα δικαιώματα όμως είμαστε ίσοι, ή τουλάχιστον πρέπει να είμαστε.

Άλλοι ίδιοι κι άλλο ίσοι, για αυτό ας κουλάρουμε.

Katie :*:*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου