Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

~ Oscar Wilde, 1854-1900

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Φεμινισμός δε σημαίνει μισανδρία

Καλησπέρα σε όλους! Δεν άργησα και τόσο, έτσι; Λοιπόν κατευθείαν στο ψητό σήμερα. Επιστροφή στις σχέσεις των δύο φύλων μετά από αρκετό καιρό. Αυτή τη φορά, καιρός να ξεδιαλύνουμε ορισμένες έννοιες και να γίνουμε λίγο αντικειμενικοί. Ξεκινώντας από μια πολύ απλή λέξη: φεμινισμός. Ο καθένας της προσδίδει και διαφορετικό νόημα, και όχι άδικα. Ο ορισμός αυτής της λέξης έχει γίνει δυσκολότερος από ποτέ, διότι ο κόσμος τα έχει κάνει λίγο σαλάτα στο τι είναι πραγματικά ο φεμινισμός και τι όχι. Προσοχή: όχι μόνο οι άνδρες, αλλά και οι γυναίκες - είπαμε, θα είμαστε αντικειμενικοί.

Ας ξεκινήσουμε με το τι σημαίνει στα αλήθεια φεμινισμός. Η ετυμολογία της λέξης δίνει βάση στο θηλυκό φύλο και αυτό μπορεί να είναι αιτία παρεξήγησης, όμως ο φεμινισμός δεν ξεκίνησε έτσι. Οι πρώτες φεμινίστριες ήταν αυτές που έκαναν αγώνες όχι για να είναι ανώτερες από τους άντρες, αλλά για να είναι ίσες ως άνθρωποι και πολίτες, να έχουν ίσα δικαιώματα. Κι όταν λέω δικαιώματα, εννοώ τα ανθρώπινα δικαιώματα τουλάχιστον όπως ορίζονται από την ανάλογη επίσημη διακήρυξη. Λογικό, έτσι; Άνθρωπος ο άντρας, άνθρωπος και η γυναίκα. Και όπως είπαμε παλαιότερα, και οι δύο από την Γη - ούτε από τον Άρη ούτε από την Αφροδίτη.

Τι κρίμα που ορισμένοι πολιτισμοί δεν το θεώρησαν και τόσο λογικό - και κάποιοι δεν το θεωρούν ακόμα. Δεν ξέρω τι να πω πραγματικά για όσους (και όσες - ναι, υπάρχουν) θεωρούν τη γυναίκα κατώτερο ον από τον άντρα. Δεν ξέρω αν η ανατροφή τους ή οι εμπειρίες τους τους οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά ένας τέτοιος τρόπος σκέψης είναι το λιγότερο αποκρουστικός. Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι που νομίζουν πως φεμινισμός σημαίνει η πεποίθηση ότι η γυναίκα είναι "καλύτερη" από τον άντρα, αλλά δεν τους αδικώ και τόσο. Εδώ που τα λέμε, πολλές κι από εμάς τις γυναίκες έχουμε λάθος εντύπωση. Προς όλους, φεμινισμός σημαίνει ΙΣΟΤΗΤΑ. 

Και εδώ φτάνουμε στο... άλλο άκρο. Όσο απεχθάνομαι τον μισογυνισμό, άλλο τόσο απεχθάνομαι και τη μισανδρία. Το απέναντι άκρο δηλαδή, που η γυναίκα θα χαρακτηρίσει όλους τους άντρες ως γουρούνια και θα τους βάλει στο ίδιο τσουβάλι. Είναι εξίσου εκνευριστικό με την ανάλογη συμπεριφορά ενός άντρα. Μπορεί όλοι να είμαστε άνθρωποι, όμως ο καθένας είναι διαφορετικός, με τα δικά του καλά και στραβά, τη δική του γοητεία, παραξενιά και πάει λέγοντας. Αν γνωρίσεις έναν μαλάκα εκπρόσωπο του εκάστοτε φύλου, τι φταίνε οι υπόλοιποι να στιγματιστούν με αυτή την ταμπέλα; 

Υποθέτω όμως πως η μισανδρία υπάρχει επειδή υπάρχει ο μισογυνισμός και αντίστροφα - το ένα τροφοδοτεί το άλλο δηλαδή. Καταλαβαίνω επίσης πως η αντίδραση μερικών γυναικών δεν είναι παρά το ξέσπασμα της καταπίεσης αιώνων και πολιτισμών που η γυναίκα έπρεπε να κάθεται σπίτι και να μεγαλώνει τα παιδιά, και επίσης να είναι και διαθέσιμη όταν ο άντρας είχε... ορέξεις, για να τον ξεκουράσει από τη δουλειά που ερχόταν. Λες και εκείνη δεν είχε εξίσου απαιτητικό πρόγραμμα, με τη φροντίδα του σπιτιού και κυρίως το μεγάλωμα των παιδιών. Ουφφφφ. Ψυχραιμία, δε θα νευριάσω με τις αναχρονιστικές απόψεις ΚΑΙ σήμερα, το θέμα μας είναι αλλού.

Πολλοί -ή μάλλον πολλές, για να ακριβολογούμε- θα μου πουν πως υπερασπίζομαι τους άνδρες επειδή έχω σχέση, κάτι που ήδη έχει συμβεί πρέπει να ομολογήσω. Πρώτον, πολύ προτού συναντήσω το αγόρι μου είχα επαφή με το αντρικό φύλο, μέσω εκπρόσωπων όλων των "κατηγοριών". Εκτός από τον πατέρα μου έχω και δύο αδελφούς, έναν νονό που στην ουσία είναι δεύτερος πατέρας και έναν κολλητό φίλο που στην ουσία είναι τρίτος αδελφός. Δεν μπορούσα λοιπόν να πω πως όλοι οι άντρες είναι γουρούνια, γιατί μέσα στο τσουβάλι θα έμπαιναν και εκείνοι. Να είμαστε και δίκαιοι. Υπάρχουν όλων των ειδών και άντρες και γυναίκες. 

Ξέρω πως ορισμένα φυλετικά στάνταρ είναι δύσκολο να εξαλειφθούν και υπάρχουν ακόμα και στις πιο προοδευτικές κοινωνίες. Κάποια από αυτά δεν είναι άσχημα, όπως το ότι ο άντρας μπορεί να είναι ο "προστάτης" της γυναίκας. Κάθε γυναίκα, όσο ανεξάρτητη και δυναμική και να είναι, πάντα θα έχει υπ' όψιν της έναν άντρα που στην αγκαλιά του θα νιώσει ασφάλεια - πατέρας, αδελφός, φίλος, σύντροφος, δεν έχει σημασία. Και όσοι άντρες ξέρω τους αρέσει να τους φροντίζει μια γυναίκα. Ακόμα κι αν είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους μόνοι τους, το παστίτσιο ή το καφεδάκι από τα χέρια μιας αγαπημένης γυναίκας έχει άλλη χάρη, όποιος δεσμός και να σας ενώνει. Κάποια βασικά πράγματα είναι ωραίο να είναι "αντρικά" ή "γυναικεία", αρκεί να μη γινόμαστε 100% απόλυτοι και να μην τα παίρνουμε στραβά. 

Όταν όμως φτάνουμε να λέμε ότι "οι γυναίκες είναι μόνο για το κρεβάτι" ή "οι άντρες είναι πάντα αναίσθητοι" τότε αυτό παραπάει. Οι συγκεκριμένες απόψεις απορρέουν από την αρχή της εξέλιξής μας, όπου μια γυναίκα από βιολογικής πλευράς έπρεπε να ελκύει τον άντρα για να δημιουργήσει απογόνους και ο άντρας έφερνε την τροφή στο σπίτι και εκτιθόταν σε κινδύνους οπότε δεν υπήρχε χρόνος για ευαισθησία και περισυλλογή. Δεν ζούμε όμως στην εποχή του Νεάντερταλ και είναι απορίας άξιο που αυτές οι απόψεις βρίσκουν και σήμερα πόδια να σταθούν. Υπάρχει και μια κοινωνία και κάποια ανθρώπινα δικαιώματα, γαμώτο. 

Ας καταλάβουμε επιτέλους τι σημαίνει φεμινισμός. Είναι πραγματικά ντροπή κι αδικία να μην ξέρουμε τι είναι αυτό και ακόμα χειρότερα να το βρίζουμε, όταν οι πρώτες φεμινίστριες είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα χειρότερες συνθήκες και έχασαν ακόμα και τη ζωή τους παλεύοντας για πράγματα που οι σημερινές γυναίκες τα θεωρούν δεδομένα. Λίγος σεβασμός λοιπόν. Ακόμα και η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν βαθιά ερωτευμένη με τον Ζαν-Πολ Σαρτρ, άρα δε μισούσε τους άντρες. 

Και, παιδιά, ας πάψουμε να βγάζουμε λανθασμένα συμπεράσματα με βάση το φύλο του άλλου. Σίγουρα όλοι οι άντρες και όλες οι γυναίκες μοιράζονται κάποια στοιχειώδη χαρακτηριστικά όπως η βιολογική σύσταση και κάποια πράγματα στον τρόπο σκέψης, αλλά ταυτόχρονα κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ας δώσουμε λοιπόν μια ευκαιρία όχι μόνο στο διπλανό μας, αλλά και στους εαυτούς μας. Διότι όσο είμαστε αρνητικά προκατειλημμένοι στο άλλο φύλο, η συμπεριφορά μας θα το φανερώνει και τότε οι γύρω μας θα μας συμπεριφέρονται ανάλογα. 

Γιατί, αγαπητέ μισογύνη, μην περιμένεις να σου φερθώ σωστά όταν κοιτάζεις αφ' υψηλού τις γυναίκες. Ούτε και συ... μισανδρίστρια (δεν ξέρω αν είναι η σωστή λέξη) μην περιμένεις να σου κάτσει κάνας γκόμενος της προκοπής εάν πιστεύεις πως όλοι είναι γουρούνια - γιατί ακόμα και τα καλά παιδιά καταλαβαίνουν τι πιστεύεις και αποθαρρύνονται, άρα την κάνουν αργά ή γρήγορα.

Ας είμαστε θετικά διακείμενοι και θα δούμε πως οι σωστοί άνθρωποι θα μας πλησιάσουν πολύ ευκολότερα.
 
Katie :*:*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου