Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

~ Oscar Wilde, 1854-1900

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Όσα δεν σου είπε κανείς περί (πρώτου καιρού) του Erasmus!

Τις θερμότερες καλησπέρες μου (μπας και ζεστάνει λίγο το κοκαλάκι) μαζί με το θέμα μας! Πολλά έχουν ειπωθεί για το τι καλό που είναι το Erasmus (κοινώς ανταλλαγή φοιτητών) τι πλεονεκτήματα θα σου δώσει, γιατί να το επιλέξεις... Επίσης για κάθε πόλη θα βρεις έναν τουριστικό οδηγό για τα μέρη που πρέπει να πας και τι ενδεικνύεται να κάνεις. Όλοι ανεξαιρέτως πιστεύουν ότι το να πας για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο σε μια άλλη χώρα για σπουδές είναι ό,τι καλύτερο και πρέπει να το γλεντήσεις επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος. Λοιπόν, πόσο δίκιο έχουμε σε αυτά και πόσο όχι; Για τον πρώτο καιρό του Erasmus βέβαια, γιατί όσοι με διαβάζετε ξέρετε πως μ' αρέσει να αναλύω όσα βίωσα ή ίδια.


1) Η πρώτη μέρα, είτε φτάσεις πρωί είτε βράδυ, είναι πάντα παράξενη - φτάνεις σε μια πόλη που δεν ξέρεις τι σου γίνεται και είναι τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν, που πελαγώνεις και δεν κάνεις τίποτα. Και είναι φυσιολογικό, εγώ πέρασα την πρώτη μου μέρα μιλώντας με τους κοντινούς μου ανθρώπους και (επειδή αργότερα ύπνος δε μου κόλλαγε) βλέποντας σειρές... Άρα, μη φρικάρεις!

2) Θα σου φύγουν πολλά χρήματα και ειδικά στην αρχή - δέξου το. Όχι μόνο επειδή πρέπει να αγοράσεις ένα κάρο πράγματα μαζεμένα ώστε να είναι λειτουργική η καθημερινότητά σου, αλλά και επειδή ποτέ δεν είσαι 100% οργανωμένος/η και μέχρι να βρεις έξυπνους και οικονομικούς τρόπους να τα βγάζεις πέρα σε νέες συνθήκες, ίσως για κάτι να πληρώσεις παραπάνω. Μην ανησυχείς, σύντομα θα προσαρμοστείς!



3) Τρέχα γύρευε από πού θα ψωνίζεις, πού είναι η κοντινότερη στάση λεωφορείου, ποια είναι τα δρομολόγια, πού είναι το πανεπιστήμιο, πού είναι το κέντρο της πόλης, πού συχνάζουν οι περισσότερι μαθητές, ποια είναι η πιο κοντινή τράπεζα, πού να φας/παραγγείλεις όταν δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις... Λίγο ψάξιμο πριν να πας βοηθάει πολύ, αλλιώς το να δικτυωθείς τριγύρω θα σου πάρει πολύ περισσότερο καιρό απ' όσο νομίζεις, για αυτό κάνε το από νωρίς.

4) Google Maps to the rescue! Δύο μαγικές λέξεις που προσωπικά μέ έσωσαν. Κατέβασε στο κινητό σου έναν χάρτη της πόλης ώστε να τον έχεις και offline, έτσι ώστε να ξέρεις πού θέλεις να πας. Μπορείς να πάρεις το λεωφορείο (θα βρεις τα δρομολόγια εάν επιλέξεις τη διαδρομή που θες) αλλά εγώ προτείνω το περπάτημα ως τον καλύτερο τρόπο να χαζέψεις τα διάφορα μέρη και να πάρεις ΠΟΛΛΕΣ φωτογραφίες.

5) Το Erasmus ΔΕΝ είναι πληρωμένες διακοπές. Δεν πήγες όπου πήγες για να κάνεις τουρισμό, ούτε έχεις άπειρο ελεύθερο χρόνο. Ο τουρισμός δεν διαρκεί συνήθως ένα εξάμηνο, οπότε δεν βάζεις τη "συνηθισμένη" ζωή σου στο pause. Είσαι σε ένα μέρος με ευκαιρία να ζήσεις λίγες παραπάνω εμπειρίες, όμως πάλι πρέπει να προγραμματίσεις τη ζωή σου και πάλι να βάλεις όρια στον εαυτό σου.



6) Όσο κι αν δεν το πιστεύεις, υπάρχει διάβασμα. Το πιθανότερο είναι τα μαθήματά σου να είναι στα αγγλικά και ακόμα πιθανότερο να μην είναι η μητρική σου γλώσσα ή να έκανες μαθήματα σε αυτήν. Άρα ναι, το Erasmus απαιτεί μελέτη όχι μόνο λόγω των ίδιων των μαθημάτων αλλά και επειδή είναι σε άλλη γλώσσα. Οπότε κάτσε δώσε στο διάβασμα τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να έχεις την απόδοση που θέλεις και μετά που θα ξεμπερδέψεις, κάνε ό,τι γουστάρεις. Και προς Θεού, μην αδιαφορήσεις για τις εξετάσεις σου.

7) Δεν θα παρτάρεις συνέχεια. Οκέι, εκτός κι αν έκανες το ίδιο και στην πόλη που σπουδάζεις κανονικά. Αλλά το Erasmus δεν είναι η ευκαιρία να ξεσαλώσεις όσο δεν ξεσάλωσες εκεί. Εάν μένεις με τους γονείς σου μπορώ να δώσω ελαφρυντικό, αλλά και πάλι δεν έρχεσαι σε μια καινούρια πόλη μόνο για πάρτυ και ξενύχτια. Υπάρχουν τόσα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις και άλλοι τόσοι τρόποι για να μάθεις τι παίζει τριγύρω. 

8) Θα πρέπει να είσαι ανοιχτός/ή στις αλλαγές διότι είναι το μόνο που θα σου έρθει κατακέφαλα και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Φαντάζομαι πως αν δεν ήθελες αλλαγές δεν θα έκανες αίτηση για αυτό το πρόγραμμα, οπότε ας το πάρουμε σαν δεδομένο ότι προετοιμάστηκες. Όμως, άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη - και αν δεν κάνεις καινούρια πράγματα δεν θα περάσεις και τόσο αξέχαστα! Μπορεί να περάσεις ωραία, αλλά δεν θα έχεις κάτι σπέσιαλ να θυμάσαι. 



9) Όλοι έχουν ανησυχία για το ποιους θα δουν και θα γνωρίσουν. Κανείς δεν είναι απροσπέλαστος, αλλά κανένας δεν είναι και με εντελώς ανοιχτές αγκάλες. Επίσης έχε υπ' όψιν σου ότι καθένας μας έχει τους ρυθμούς του, οπότε μην παραξενευτείς αν είσαι τύπος που χρειάζεται παραπάνω χρόνο και δεις τους άλλους να δένονται και να παρτάρουν νωρίς νωρίς. Ή ανάλογα, μην παραξενευτείς αν είσαι κοινωνικός με άλλους που δεν σου μιλάνε άνετα αμέσως. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι ο εαυτός σου και να είσαι ανοιχτός σε συναντήσεις με την παρέα, υπό τον όρο να μην αφορά κάτι που πραγματικά δεν σου αρέσει ή δεν σε βολεύει. 

10) Σίγουρα θα σε αγχώσει αυτό που λένε όλοι πως "το Erasmus είναι μοναδικό, θα το θυμάσαι για πάντα" κλπ. εάν εσύ είσαι εκεί λίγο καιρό και δεν έχει γίνει ακόμα κάτι εξαιρετικό. Ο καθένας μας χρειάζεται το χρόνο του... Είναι στο χέρι σου να το κάνεις μια εποχή όμορφη που θα θυμάσαι αργότερα, αλλά για τον καθένα μας αυτό έχει και διαφορετική έννοια! Φρόντισε μόνο να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες χωρίς φυσικά να βλάψεις τον εαυτό σου, να κάνεις ένα -έστω χαλαρό- πλάνο για τη διαχείριση των χρημάτων σου και να είσαι φιλικός/η με νέα άτομα, χωρίς όμως να ξεχάσεις όσους άφησες πίσω σου.


Τετριμμένο, αλλά αληθινό... η ζωή μας είναι για να τη χαιρόμαστε, και το Erasmus είναι μια ακόμα ευκαιρία. Οπότε ας ακολουθήσω και εγώ πρώτα(!) όσα έγραψα, τα οποία εύχομαι να βοηθήσουν όσα άτομα το χρειάζονται! 

Μέχρι το επόμενο άρθρο, τα φιλιά μου! ;)

Katie :*:*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου