Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

~ Oscar Wilde, 1854-1900

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

14 Φεβρουαρίου - Μην μας τα πρήζετε ούτε οι μεν ούτε οι δε

Να αρχίσω με μια μεγάλη συγγνώμη, παιδιά, που παραμέλησα το blog μου, όμως πραγματικά πνιγόμουν - όχι μόνο άλλαξα εξάμηνο αλλά και σπίτι, και συνεπώς είχα δουλειές με φούντες! Επανήλθα λοιπόν με θέμα που μου προσφέρει η σημερινή μέρα. Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόοοον, και οι απόψεις διίστανται.

Κατ' αρχήν χωρίς να τρελαίνομαι ιδιαίτερα για τη μέρα και να κάνω χαλασμό, δεν μπορώ αυτούς που το παίζουν ανώτεροι και θάβουν τη μέρα σε στυλ κατίνας. Εντάξει, ίσως να μη σου αρέσει η μέρα και να θες να τη γιορτάσεις, όμως δεν έχεις κανένα δικαίωμα να θάβεις τους άλλους που θέλουν να γιορτάσουν. Και μη νομίζεις πως μόνο οι single δε γουστάρουν τη μέρα ή πως όλα τα ζευγαράκια παθαίνουν παράκρουση - και συγκεκριμένα, μόνο οι γκόμενες που τσιρίζουν. Το θέμα είναι πιο περίπλοκο απ' όσο νομίζεις. 

Εδώ να ξεκαθαρίσω πως έχω σχέση, αγαπιόμαστε και το βλέπουμε σοβαρά. Και ακριβώς την ημέρα της 14ης Φεβρουαρίου, δηλαδή σήμερα, έχουμε επέτειο ενός χρόνου. Αυτά τα λέω επειδή θέλω να καταστήσω σαφές πως η κρίση μου βασίζεται στην προσωπική μου άποψη και όχι στο marital status μου. :p Αυτό είναι δυστυχώς κάτι που επηρεάζει τους περισσότερους. Εάν έχουν σχέση, και μάλιστα την έχουν ξεκινήσει πρόσφατα, είναι μέσα στα μέλια. Εάν είναι single, και ειδικά χωρισμένοι ή πικραμένοι από κάτι, σνομπάρουν τη μέρα. 

Είναι απαράδεκτο να κρίνεις από αυτό, και μάλιστα να θες να επηρεάσεις και τους άλλους - είτε ανήκεις στη μια πλευρά είτε και στην άλλη. Κατάλαβε πως είτε κάθε τέτοια μέρα ποστάρεις συνεχώς αγαπησιάρικα κλισέ και καρδούλες είτε πουλάς μούρη λέγοντας πως είσαι ανώτερος και πάνω απ' αυτά, είσαι εξίσου ηλίθιος και εκνευριστικός. Άσε που μερικοί λένε πως ο Άγιος Βαλεντίνος είναι καθολικός άγιος και δεν πρέπει να τον γιορτάζουν. Αμφιβάλλω αν έστω και το 1% όσων το λένε νοιάζονται για τη θρησκεία, αντίθετα είναι τυπολάτρες. Ναι, απ' όσα συμβαίνουν αυτό τους πείραξε, απλά βρίσκουν μια πιπίλα και την προσθέτουν στο κήρυγμά τους.

Ο λόγος που δεν τρελαίνομαι για αυτή τη μέρα δεν είναι οι κλασικοί λόγοι που πουλάνε οι χλεχλέδες. Συμφωνώ πως η μέρα έχει εμπορευματοποιηθεί, αλλά αυτό δεν έχει γίνει με τα πάντα σχεδόν; Αν ήταν να κρεμάμε μούτρα για όλες αυτές τις καταστάσεις, θα έπρεπε να είμαστε έτσι 24/7. Δεν υπάρχει λόγος όμως. Αντίθετα, μέσα σε αυτή την αλλοτρίωση πρέπει να διατηρήσουμε την άποψή μας ανεξάρτητα από τα τεκταινόμενα. Αν δε θες να γιορτάσεις τη μέρα, δικαίωμά σου. Αν όμως θες να αγοράσεις ένα μικρό δωράκι στο σύντροφό σου και να περάσετε τη μέρα με όμορφο τρόπο, κι αυτό είναι δικαίωμά σας.

Η κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει αυτά που μου αρέσουν από αυτά που δε μου αρέσουν σε εκείνη τη μέρα, είναι η υποκρισία. Έχω δει άπειρα ζευγάρια που πάνε για φούντο και δεν το παραδέχονται ενώ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το κάνουν ολόκληρο θέμα και είναι μέσα στα γούτσου-γούτσου. Αυτή η μέρα είναι μια ωραία ευκαιρία για μια "επισημοποίηση" των αισθημάτων σας και μια ευκαιρία για κάτι λίγο πιο ξεχωριστό και έξω από τη ρουτίνα, αλλά δικαίωμα σε αυτό έχουν μόνο τα ζευγάρια που θυμούνται και εκφράζουν την αγάπη τους όλο το χρόνο. Όταν η μέρα αυτή γίνεται από κάτι ξεχωριστό ένα σκέτο καρναβάλι, τότε φυσικά και δεν μου αρέσει. 

Και πότε γίνεται καρναβάλι; Όταν μιλάμε για υποκρισία ή όταν διαφημίζουμε συνεχώς τα αισθήματά μας. Τι ανάγκη έχεις να μιλάς συνεχώς στο facebook για αυτό; Δεν αφορά αυτή η μέρα εσένα και τον σύντροφό σου μόνο; Τι την κάνεις ολόκληρο πανηγύρι; Επίσης, τι σε ενοχλούν εσένα τα ζευγάρια αν είσαι single και γιατί θες να τους σκάσεις βιτριόλι στο πρόσωπο; Τόσο κομπλεξικός είσαι; Και ξέρεις, αν είσαι έτσι, καμιά σχέση δε θα σε μεταμορφώσει σε γλυκούλη άνθρωπο. Κανένας άξιος δεν θα αποκτήσει μια σχέση έτσι γιατί ξέρει πως δεν θα του λύσει μαγικά κανένα του πρόβλημα. Αν είσαι κομπλεξικός ως single, έτσι θα παραμείνεις ακόμα και να έρθει να σου κάνει καντάδα ο Μπραντ Πιτ ή η Τζέσικα Μπιλ ανάλογα. 

Για αυτό χαλαρώστε, και οι μεν και οι δε. Και κυρίως μη μας τα πρήζετε. Όποια κι αν είναι η άποψη σου για αυτή την περιβόητη γιορτή, μην προσπαθείς να την επιβάλλεις στους άλλους και μην εκφράζεις τα πιστεύω σου με τρόπο που πρήζει συκώτια. Δώσε τη σημασία που πρέπει, σύμφωνα με τις απόψεις σου, και μην ξεχειλώνεις το ζήτημα. 


Καλό Άγιο Βαλεντίνο να έχουμε όλοι - όπως τον θέλουμε!

Katie :*:*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου